MyAsiaChannel logo - overzicht voordelig reizen in AziŽ

HOME
LOW COST AIRLINES PER LAND
GOEDKOPE VLIEGTICKETS AZIE
NIEUWS
FORUM
NL | EN

Cambodja
China
Filippijnen
Hong Kong
India
IndonesiŽ
Japan
Laos
MaleisiŽ
Singapore
Sri lanka
Taiwan
Thailand
Vietnam
Zuid-Korea


Snelheidscontroles
Prijsvechter Air Asia gaat vliegen op Europa

Kuala Lumpur, 6 Jan. De grootste prijsvechter uit AziŽ, AirAsia gaat goedkope vluchten aanbieden naar Europa.

De Maleisische onderneming heeft daarvoor de onderneming AirAsia X opgericht en werkt samen met branchegenoot Fly Asian Express. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

We gaan de kosten van de lange-afstandsvluchten echt omlaag brengen op een manier die tot nu toe onhaalbaar werd geacht, zei topman Tony Fernandes van Air Asia tegen de BBC. Ik denk dat we daardoor retourtjes Londen kunnen aanbieden van 80 tot 450 dollar (61,5 tot 345 euro). De nieuwe maatschappij vliegt vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, en gaat ook op China en India vliegen. De eerste vlucht zal waarschijnlijk tussen het onderbenutte vliegveld bij hoofdstad en Londen zijn.

Berichten eerder deze week dat AirAsia de handen ineen zou slaan met de Britse prijsvechters Easyjet en Virgin bleken onjuist. De aankondiging van de plannen van Air Asia komen enkele weken nadat de nieuwe luchtvaartmaatschappij Oasis bekendmaakte goedkope vluchten te gaan aanbieden tussen Hong Kong en Londen.

AirAsia X wil een vloot van maximaal 20 toestellen aanschaffen. De Maleisische moedermaatschappij bestaat sinds december 2001, toen het met drie toestellen begon. Nu heeft Air Asia 50 vliegtuigen, en wacht nog op 85 bestelde toestellen van Airbus, van het model A320.

Bij de start van het bedrijf ondervond het veel tegenwerking van de politiek, omdat het een bedreiging zou zijn voor de nationale vliegtuigmaatschappij, Malaysia Airlines.

Toen Air Asia drie jaar geleden zijn eerste internationale vlucht wilde lanceren, naar het Thaise Phuket, kreeg het te horen alleen binnenlandse vluchten te mogen doen. Het bedrijf kreeg ook geen toestemming om naar Bangkok te vliegen. In antwoord richtte het bedrijf een Thaise dochteronderneming op die de vluchten uitvoerde.

Op de nieuwe internationale vluchten, die 14 uur of langer duren, komt geen aparte business class. Het wordt een product met ťťn klasse, zegt topman Fernandes. Er komen misschien een paar rijen stoelen met extra beenruimte, voor mensen die bereid zijn daarvoor te betalen, maar geen aparte business class lounges of incheck balies. Fernandes wil in de toekomst ook vluchten aanbieden naar AustraliŽ, Japan, en het Midden Oosten.

Bron: NRC Handelsblad, 6 januari 2007

HOME | LOW COST AIRLINES PER LAND | GOEDKOPE VLIEGTICKETS AZIE | NIEUWS | FORUM
DISCLAIMER | NIEUWSBRIEF | CONTACT
(C) COPYRIGHT MyAsiaChannel 2007